(po)kušanje kastavskih priča i recept za đumbirovo pivo

Veliki dio ljeta 2014. proveli smo u srednjovjekovnome Kastvu, Kombinatovoj ljetnoj rezidenciji, što u pripremama,  što u izvedbi programa (po)kušajmo priču. Imali smo sreću da je u vrijeme trajanja Izložbenog programa 23. Kastafskog kulturnog leta, u periodu od 30.6. do 4.7., bilo lijepo vrijeme – tako da najkompleksniji projekt kojega smo do sada odradili ostane u sjećanju na visoko  sunce i vjetar koji bi krenuo pirkati prije zalaska sunca, a koji bi uvijek ublažio ljetnu sparinu. Nekakav suludi balans.
U tom procesu, osim što smo – postavili radove, popili hektolitre kave, dodatno oblikovali i tiskali karte, lijepili naljepnice, rezali srdelice, mini Malike i velike ilustracije, razgovarali i radili s lokalcima, krpali odjela koja su mladi kastafski dobri duhovi trčeći neumorno po gradu redovito derali na stopalima, doveli palate i jastuke, organizirali  ture za veće skupine, razgovarali o fotografiji i o coworkingu Rijeka – uspjeli smo i u potpunosti uživati u samome Gradu. Posebno želimo naglasiti (po)noćno druženje – kolektivno (po)kušanje priča uz đumbirovo pivo. Osim đumbira, te je večeri Gospodin Brodski  projicirao svjetlosne instalacije na stošcima koji su strahovito podsjećali na Malikovu kapicu, a napravili smo i čokoladnu bombu i sangriju. Kastafci su, kao pravi domaćini, napravili svoju verziju sangrije, a konačna odluka o tome koja je bolja nije još donesena – slijedili smo princip objektivne istine prema kojem je svaka “domaća” sangrija – dobra sangrija.

Da bismo podsjetili na tu večer te pripremili organizam za jesen/zimu i temperaturne promjene koje znaju imati “apchiha” posljedice, dijelimo uber jednostavan recept za nabrijavanje organizma – bezalkoholno đumbirovo pivo.

Za litru piva od đumbira, osim malo više truda oko njegovog ribanja, potrebno je:
– 4 žlice naribanoga đumbira (ogulite ga s korom, samo ga dobro operite, nožem ili četkicom možete maknuti suhe nakupine)
– sok od 2 limuna
– korica od 1 limuna
– 1 litra mineralne vode
Naribajte đumbir i limunovu koricu, pospite smjesu šećerom. Iscijeđeni sok limuna i mineralnu vodu  prelijte preko đumbira i limunove korice. Ostavite 10-ak minuta,  zatim procijedite.
Rustikalna verzija: procijedite u velike krigle za pivo i nakrcajte ledom.
Fina verzija: poslužite s  nekoliko listova svježe mente.
Mjerice su odokativne, preporučujemo da u iščekivanju proljeća sami napravite najbolju kombinaciju 🙂
Kupovina i čuvanje: dužina đumbira je pokazatelj zrelosti; takav đumbir bit će ljući i s više vlakana.  Kupite čvrst i gladak podanak đumbira – taj je zasigurno svjež. Umotan u papirni ubrus i stavljen u plastičnu vrećicu, neoguljeni đumbir možete čuvati u hladnjaku do tri tjedna.