Hrvatska može bolje – Podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi

Hrvatska može bolje – Podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi

Prvog lipnja 2016. godine u većini hrvatskih gradova prosvjedovalo se s ciljem hitne implementacije Cjelovite kurikularne reforme hrvatskog školstva kojom se namjeravalo napustiti zastarjele nastavne planove, metode i programe i modernizirati oblik obrazovanja u Hrvatskoj. Prosvjede je pokrenula građanska incijativa Hrvatska može bolje – Podrška cjelovitoj kurikularnoj reformi, a članovi Kombinata iskazali su svoju podršku izradom dvaju plakata za akciju Hrvatski dizajneri u akciji koja je podržavala incijativu i njene zahtjeve.
Leo Kirinčić i Mirna Gurdon izradili su plakat naziva Veni, Vidi, Viči kao referencu na poznatu latinsku izreku Veni, vidi, vici (hrv. Dođoh, vidjeh, pobijedih). Zamjenom latinske riječi vici s hrvatskom riječju viči originalna poruka/izreka mijenja značenje te se čita kao

podrška inicijativi ili poziv da se građani u što većem broju okupe na prosvjedima te podrže Cjelovitu kurikularnu reformu. Također, na plakatu je prikazan i Julije Cezar koji u ruci drži knjigu kao simbol pobjede odnosno uspješno implementirane reforme hrvatskog školstva.
Lea Jurin izradila je plakat naziva Cjeloviti kurikulum vs. Redikulum kao osobni osvrt na zbivanja koja su prethodila prosvjedima, a zbog kojih je implementacija Cjelovite kurikularne reforme uopće i postala upitna.
Implementacija Cjelovite kurikularne reforme hrvatskog školstva, usprkos desetcima tisuća okupljenih građana koji su prvoga lipnja izrazili podršku istoj, uspješno je zaustavljena i ne zna se kada će se početi provoditi.