Obitelj i Obrazovanje

Obitelj i Obrazovanje
Vrijemelistopad 2014.
MjestoRijeka
SuradniciSKC Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci, PGŽ
TimLina Ernjak / Dragan Kordić / Mirna Gurdon / Marina Toto / Marko Luka Zubčić / Ivan Vranjić / Anja Sušanj / Sara Livaić / Lea Jurin / Dunja Tišma / Ivana Lučić / Stephany Stefan
Ključne riječiaktivizam / grafički dizajn / izložba / mali salon / mmsu rijeka / umjetnost

Prošlogodišnje uvođenje zdravstvenog odgoja u škole otvorilo je niz političkih pitanja. Nekoliko mjeseci nakon, glasači su odlučili o unošenju odredbe u Ustav Republike Hrvatske kojom bi se brak odredio kao životna zajednica muškarca i žene. U tom trenutku je 59,3% građana/ki Rijeke glasalo protiv takve odredbe. Projekt O-O nastao je kao reakcija na tu odluku s ciljem nastavka dijaloga i afirmacije ljudskih prava, namijenjen kritičko-kreativnom problematiziranju odnosa između promjena u obrazovnom sustavu i očuvanja tradicionalnog koncepta obitelji. Odnos se obrađivao i izrazio kroz različite medije: intermedijalnom izložbom, književnošću i kulturološkim istraživanjem. Svaka je domena svojim jezikom artikulirala razumijevanje istaknutog problema. Njihove produkcije praćene su istraživanjem posvećenom prepoznavanju zajedničkih obrazaca u odvojenim recepcijama i interpretacijama aktualne problematike. Projekt je rezultirao dvodnevnom manifestacijom: otvorenjem izložbe, književnom večeri i produkcijom zbornika kojeg je manifestacija ostavila za sobom kao materijalni artefakt sinergije različitih pristupa zajedničkom društvenom problemu. Projekt O-O ciljao je povezati akademski stečena znanja i vještine u proizvodnji društveno-kritičkog sadržaja koji je zbog svoje interdisciplinarne naravi bio otvoren široj publici. Također, kombiniranjem znanstvene i umjetničke produkcije, koja problematizira društveno relevantna pitanja, publiku se poticalo na socijalno-angažiran tip promišljanja ponuđenog sadržaja. Upravo to ga je činilo estetski zanimljivim, informativnim i prije svega – edukativnim.

 

U svjetlu kandidature grada za Europsku prijestolnicu kulture, Rijeka se pokazala kao plodno tlo razvoja vrijednosti koje su neophodne za budućnost. Na tragu tih vrijednosti ovim projektom osnažio se osjećaj zajednice u kompleksnim, zbunjujućim i u mnogočemu problematičnim vremenima u kojima se nalazimo. Projekt je izašao u javnost 30. listopada 2014. godine i to interdisciplinarnom izložbom Obitelj-Obrazovanje u Malom salonu na kojoj je okupljena nekolicina umjetnika i umjetnica koji su svojim radovima pokušali odgovoriti na pitanje: Kako vi doživljavate poveznicu između obrazovanja i obitelji?. Njihovi su odgovori intimni iskazi odnosno (kritičke) interpretacije društvenih događanja.
Na izložbi su sudjelovali sljedeći autori: Anja Sušanj, Liberta Mišan i Sara Salamon, Marko-Luka Zubčić i Damjan Šporčić, Rudi Kancijanić, Mario Pucić, Sandra Sterle, Vanja Tataj, Nika Rukavina, Tamara Mikler, Lea Jurin i Igor Beleš.
Osim izložbe, (među)odnos obitelji i obrazovanja problematizirao se i u kulturološkom istraživanju predstavljenom u zborniku Javne kuće, urednice Dunje Matić 7. studenog 2014. godine u Malom salonu.

Projekt je nastao u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a podržan je od strane Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, Odjela za kulturu Primorsko-goranske županije te Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Grafički dizajn:
Copywriting:
Marketing i PR:
Pisanje stručnih tekstova:
Lektura:

 

/// KombiCrtica ///

300 zbornika = 130 sati japanskog uvezivanja u 16,5 m2 (kontejnera)