Pogurajmo Bibliobus

Pogurajmo Bibliobus

Pogurajmo bibliobus je bila jedinstvena akcija prikupljanja sredstava za novi bibliobus Gradske knjižnice Rijeka. S obzirom na nedostatak financija, uslugu riječkog bibliobusa više nije bilo moguće razvijati, a postojeće vozilo trebalo je zamijeniti novim. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 700 000 kuna; tijekom same akcije skupljeno je 100 000 kuna, dok je ostatak sredstava uložila knjižnica iz sredstava ostvarenih poslovanjem. U guranju bibliobusa sudjelovala je cijela zajednica, a kampanju je osmislila skupina riječkih kreativaca: bok uz bok sa StudiomArtlanCipmannicama,
ekipom iz Molekule i Manufakture – i Kombinat je pogurao bibliobus. Radilo se o ekipi iz poduzeća i organizacija koje rade na sličnom polju (ako nas svih stavimo u kreativne industrije džep), ali se prethodno nismo dovoljno dobro međusobno poznavali, a kamoli surađivali na projektu. Zahtjevnu ulogu sinkronizacije ove friško-iskusne ekipice preuzeo je mastermind Gradske knjižnice Rijeka, Kristijan Benić, a da bismo bibliobus što bolje gurnuli, zajedno smo dizajnirali, programirali, fotografirali, snimali, montirali, organizirali itd.

Probali smo odijeliti tko je što napravio, da bismo se ubrzo razuvjerili u potrebitost toga. Isto vrijedi i za broj ljudi koji su bili uključeni. Želja nam je bila pozitivno utjecati na zajednicu čiji smo dio i prema kojoj osjećamo odgovornost, stoga nam je iznimno drago što je projekt imao sretan završetak – novi bibliobus je tu, i u punom knjiškom pogonu. (Re)akcija (ili pomanjkanje iste) jasno artikulira prioritete. Suradničkim pristupom svih uključenih, pokazali smo da – kada vidimo da nešto klipsa – smatramo to bitnim te zajedničkim snagama pronalazimo način kako da ga  pogurnemo. Iako radimo uvijek u timu, Kombinatu je bio izazov raditi kao tim unutar tima. To je bila prilika da se igramo sa svojim granicama, da izađemo iz svoje kože. Svi uključeni u kampanju posao su odradili bez naknade, ali kao kod svakog volontiranja, dobili smo lijepi komad nazad. Upoznali smo profesionalce u svojim područjima djelovanja koje, u najmanju ruku, uvijek možemo pitati za savjet, svakako ih preporučiti za suradnju ili s punom šakom povjerenja krenuti u neke nove priče.

Grafički dizajn:
Fotografija:
Video produkcija:
Copywriting:

 

/// KombiCrtica ///

Kad se male ruke slože.