U sklopu Kluba za mlade Ri connect čije aktivnosti smo zajednički osmislili s Centrom tehničke kulture Rijeka i SOS telefonom – grad Rijeka organizirali smo i akciju RECEPT: Aktiviraj se! U svrhu promocije zdrave prehrane među mladima i demistifikacije da zdravo ujedno znači i skupo organizirali smo jednodnevnu akciju na kojoj su mladi sudjelovali u pripremi zdrave hrane, natjecali se u izradi hummusa i kušali pripremljeno.
Tome u prilog u nastavku objavljujemo sve zdravo-aktivne recepte koje su nam na akciji pripremile Maja i Doris iz Kolektiva Mi smo DOMA. Cijene su izražene za obroke za 3 – 4 osobe a na sva jela mogu se posipati tostirane sjemenke kao što su sezam, suncokret i/ili lan.
Zdravo-aktivan tek!
POVRTNA MANEŠTRA - 43,50 kn
Sastojci:
- ½ žutog luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1/3 šalice celera narezanog na kockice
- ½ većeg batata ili 1 manji
- 1 šalica cvjetića cvjetače
- 1 šalica cvjetića brokule
- ½ šalice kuhanog graška
- ½ šalice kuhanog slanutka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica origana
- 3 – 4 grančice svježe majčine dušice
- sol, papar
- 2-3 šalice vode ili temeljca od povrća
Priprema:
Nasjeckati luk i češnjak na sitno. Narezati mrkvu i celer na manje kockice. Batat oguliti i narezati na veće kocke. Odvojiti cvjetove cvjetače i brokule od stabljike i narezati na manje komadiće ili trgati rukom.
U dublju posudu staviti maslinovo ulje, luk, češnjak, majčinu dušicu i origano. Pirjati na laganoj vatri sve dok luk ne omekša (po potrebi dodati malo vode). Dodati mrkvu i celer i pustiti da se pirja nekoliko minuta. Zatim dodati batat te vruće vode ili temeljca. Pustiti polu poklopljeno na laganoj vatri da se krčka. Kada su mrkva, celer i batat omekšali dodati cvjetaču a nakon nekoliko minuta i brokulu te ponovno poklopiti na pola. Kada su cvjetača i brokula omekšale dodati kuhani grašak i slanutak te začiniti solju i paprom. Pustiti 2-3 minute da se sve prožme, promiješati i zagasiti plamen nakon nekoliko trenutaka.
SALATA OD MRKVE - 22,50 kn
Sastojci:
- 2 veće mrkve ili 4 manje (cca 2 šalice ribane mrkve)
- ½ šalice namočenih grožđica (cca 4 žlice)
- ½ šalice tostiranih oraha (cca 4 žlice)
- šaka peršina
- 2 mlada luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica soka limuna
- 1 žličica senfa
- 2 žlice vode
Priprema:
Naribati mrkve na krupno. Peršin nasjeckati na sitno, mladi luk narezati na kolutiće (bijeli i zeleni dio), tostirane orahe razlomiti na manje komadiće. Pomiješati mrkvu, peršin, luk i ocijeđene grožđice.
U manju posudicu promiješati maslinovo ulje, limun, senf i vodu te dodati mrkvi. Dobro pomiješati i dodati začina ako je to potrebno. Prije serviranja umiješati tostirane i razlomljene orahe.
ZELENA SALATA - 10,00 kn
Sastojci:
- 20 g zelene salate/mišance
- 20 g matovilca
- 20 g rige
- 2 mlada luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica soka limuna
- sol
Priprema:
Oprati zelenu salati, matovilac i rigu. Zelenu salatu usitniti (natrgati ili narezati) na veličinu zalogaja, mladi luk narezati na kolutiće (bijeli i zeleni dio).
Pomiješati zelenu salatu, rigu, matovilac i mladi luk. Začiniti maslinovim uljem, limunom i soli.
SALATA OD CIKLE I JABUKE - 20,50 kn
Sastojci:
- 2 veće cikle
- 2 veće kisele jabuke
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- sol
- ½ šalice tostiranih badema
Priprema:
Oguliti cikle i jabuke. Naribati ih na krupnije. U posebnu posudicu staviti maslinovo ulje, ocat i sol te dobro promiješati. Dodati dresing u naribanu ciklu i jabuku te dobro promiješati. Po potrebi dodati još začina. Na kraju, prije serviranja umiješati grubo sjeckane (ohlađene) tostirane bademe .