Kombinat organizira ~Finu akciju~

Kombinat organizira ~Finu akciju~

Kombinat predstavlja Finu akciju koja će se održati u ponedjeljak 12. listopada, od 16 do 20 sati,  u sklopu listopadskog izdanju sajma Eko Cvetko na Drenovi. Akcija se ukratko može opisati kao “kvartovsko“ druženje i osvještavanje zajednice o važnosti uzgoja i konzumacije lokalno uzgojenih namirnica kroz radionice kreativnog kuhanja i vrtlarstva. Radionice će voditi Dora Tkalec iz drenovskog ogranka Grupe solidarne razmjene (GSR), a očekuje nas izrada “seed bombs“, praktični savjeti urbanog vrtlarenja, priprema sezonskih salata i netipičnog gulaša.

Fina akcija se nadovezuje na Kobinatov projekt Recept: Aktiviraj se! koji je na proljeće održan kroz dva kulinarska druženja u centru Rijeke.  Kuhanjem namirnica lokalnih OPG-ova okupilo se volontere i udruge mladih radi ostvarivanja bolje međusobne komunikacije, poticanja suradnje te razmjene znanja i vještina. Kroz Finu akciju nastoji se ovakve društveno-angažirane sadržaje izmjestiti van samog gradskog centra te potaknuti zajednicu na slične aktivnosti.

Grupa volontera drenovskog ogranka riječkog GSR-a je prije godinu dana pokrenula prvu riječku eko tržnicu u kvartu Drenova. Ideja tržnice je i proizašla iz potrebe za događajem koji bi se odvijao kontinuirano i promovirao proizvode lokalnih OPG-a (Obiteljsko – poljoprivredna gospodarstva), čiji je najveći problem plasman proizvoda.

Obiteljsko – poljoprivredna gospodarstva bore se s mnogobrojnim problemima, od zakonskih okvira do nedovoljne educiranosti, gospodarske krize, konkurentnosti na tržištu. Hrvatska danas proizvodi voće na svega tri posto poljoprivredne površine, a povrće na 0,41 posto. Održavanje prve sezone tržnice je pokazalo koliki je interes i potreba zajednice za redovitim održavanjem tržnice, koja ujedno služi da se pripadnici te zajednice upoznaju, druže i kupuju lokalno uzgojenu hranu.

Problem koji nas je potaknuo na održavanje ove akcije su i prehrambene navike Hrvata. Državni zavod za statistiku donosi podatke da tjedno pojedemo 1,36 kg kruha te 0,82 kg krumpira. Mliječni proizvodi su vrlo malo zastupljeni te se prosječno konzumira tek 315 g mliječnih proizvoda tjedno, dok je potrošnja bobičastog voća gotovo neznatna jer prosječni Hrvat tjedno pojede tek trećinu šalice. Potrošnja konzumnog šećera viša je od preporučene, a prosječno se pojede 2 velike žlice šećera.

Ovom akcijom ćemo se direktno referirati na navedene podatke te probati zabavnim i atraktivnim sadržajima oplemeniti odvijanje listopadskog Eko Cvetka. Sadržaji će biti prilagođeni svim dobnim skupinama, od najmanjih do onih starijih, a njima će se promicati inkluzivnost, ravnopravnost, kreativnost, ekologija, zdrava hrana, druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

╱╱╱

Kombinat poziva volontere da se još uvijek do ponedjeljka mogu prijaviti za volontiranje na Finoj akciji putem e-mail adrese kombinat@kombinat.hr .

╱╱╱

Ova građanska akcija provodi zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

zaklada istra   nacionalna