Novi Karneval #1

Novi Karneval #1
Vrijemeveljača 2014.
MjestoRijeka
SuradniciRijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Galerija Principij, Fotoklub Rijeka
TimDragan Kordić / Mirna Gurdon / Marina Toto / Sara Livaić / Lea Jurin / Dunja Tišma / Ivana Lučić / Stephany Stefan / Marijana Vargić
Ključne riječidiy maske / eksperiment / izložba / karneval / umjetnost

Što je Novi Karneval #1?
Polazimo od pokladnih tradicija vezanih za karneval i maske koje imaju duboke korijene u povezivanju s prirodom i njezinim cikličkim mijenama godišnjih doba. Želimo preoblikovati jedan tradicionalni segment identiteta Rijeke i njezine okolice kroz participaciju sugrađana, ekologiju, kolektivno izražavanje kreativnosti i performativni eksperiment. Prigodno, Novi karneval #1 započeo je povodom kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Novi Karneval #1 tek je jedna u nizu akcija Novog Karnevala, projekta u trajanju.
(eko) radionica = eskperiment!
Započeli smo eko-akcijom održanom 1. siječnja 2015. godine na kanjonu Rječine, a koja je uključivala sakupljanje naplavina, prirodnog otpada, kao i raznolikih ostataka prikupljenih iz gradskih kreativnih radiona. Od prikupljenog smo materijala, na radionici održanoj 7. veljače u prostorima nekadašnje trgovine Bernardi, izradili raznolike maske-glazbala. Radionica je bila mentorirana od strane četvero mladih riječkih umjetnika. Voditelji radionice: Tomica Grubiša, Jadranka Lacković, Ines Milčić i Marijana Vargić.
DIY maske
U izradu maski uključili smo i raznolike korisnike putem društvenih mreža, ustupivši im šablonizirani oblik maske na koji su mogli kreativno intervenirati. Njihove maske predstavili smo na društvenim mrežama i na otvorenju izložbe – isprintali smo ih, a svaki je posjetitelj odabrao svoju masku za maskiranje.
Otvorenje izložbe & eKolektivno eksperimentiranje
Novi karneval #1 je doživio vrhunac krajem karnevalske groznice, na (ne)prigodni petak 13. veljače 2015. godine, kada smo se u prostoru galerije Principij okupili na izložbi maski kreiranih na radionici te smo dijelili DIY printane maske istodobno ih koristeći kao prigodne rekvizite za izložbeni photo booth.

Otvorenje izložbe bilo je pojačano projekcijama mladog riječkog VJ-umjetnika ŽBaškovića na području Arheološkog parka Principij.
U projektu su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola te studenti Sveučilišta u Rijeci. Projekt je realiziran u suradnji s Odjelom za kulturu Grada Rijeke povodom kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. i uz potporu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.
Novi Karneval (na praznicima) u Beogradu
Novi karneval se u ljetnom izdanju predstavio u Beogradu s međunarodnom izložbom ilustracija Novi Karneval (na praznicima). Izložba je otvorena je 17. srpnja u Uličnoj galeriji  te su uz domaće snage Džedaja, Šumskog, Tifani Rubi, Pekmez Med, Ojo Magico, Dunju Janković i Dragana Kordića Mor-a, u njoj sudjelovali i njemački umjetnik Boris Hoppek te talijanski umjetnik DEM. S obzirom da je jedan od ciljeva Novog karnevala promocija na međunarodnoj razini, suradnja s Uličnom galerijom uslijedila je kao logičan korak naprijed u daljnjem stvaranju projekta.
Sama Ulična galerija je jedinstveni izlagački prostor u Beogradu nastao revitalizacijom zapuštenog prolaza  u samom centru Beograda kako bi se omogućilo korištenje javnog prostora za galerijske svrhe, kao i šira dostupnost umjetnosti slučajnim (i namjernim) prolaznicima. Program galerije najčešće izlaže angažiranu umjetnost, a jedna od njenih bitnih karakteristika je ta da je otvorena za afirmiranje mladih umjetnika.

Copywriting:
Ilustracija:
Organizacija eventa:
Lektura:
Marketing i PR:
Fotografija:
Video produkcija:

Novi Karneval (na praznicima) u Beogradu /// Fotografija: Boris Burić & Jadranka Lacković

 

/// KombiCrtica ///

Nature in disguise.